Ove glumice proslavile su se svojim ulogama na malim ekranima krajem prošlog veka, a neki od njihovih života zvuče kao scenariji sapunica u kojima su glumile.
Devedesetih godina gotovo ceo svet je gledao meksičke telenovele. Te sapunice vinule su njihove glavne glumice u svetsku slavu, a neki od njih imale su gotovo jednako burne živote kao i likovi koje su tumačile.

Jedna od prvih sapunica koja je prikovala gledaoce pred male ekrane bila je "Rosa Salvahe". Glavnu junakinju Rosu Garsiju glumila je Veronika Kastro (68), kojoj je to bila najznačajnija uloga u karijeri.
Kao i mnoge druge slavne osobe, Veronika Kastro nije mogla da odoli estetskim operacijama kako bi što duže zadržala mladalački izgled. Ipak, mnogi misle kako je preterala i da joj je lice ostalo "zaleđeno".


Ista kritika često je upućivana i glumici Gabrijeli Spanik (47), njeni fanovi su više puta molili da stane sa botoksom ili barem uspori.
Gabrijela Spanik je devedesetih bila jedna od najtraženijih glumica na području Južne Amerike, a najpoznatija je po ulozi u seriji "Otimačica". Nakon toga je glumila i u sapunicama "Za tvoju ljubav", "Zatočenica" i "Gospodarica tvog srca" i tom žanru posvetila je karijeru.
Međutim, ljubav prema hirurškim zahvatima nije najkontroverzniji deo Gabrijelinog života.
Osim aferom s estetskim operacijama, Gabrijela Spanik je izazvala veliku kontroverzu kad je potpuno gola pozirala za meksički erotski časopis.

Još jedna gledaocima draga serija bila je "Marisol", koju je tumačila glumica Erika Buenfil (57). Priča je pratila devojku Marisol koja mora da živi sa velikim ožiljkom, a povrh svega se nesrećno zaljubila.
Slična sudbina zapala je i samoj Eriki, koja je neplanirano zatrudnela sa Ernestom Zedilom mlađim, sinom bivšeg meksičkog predsednika.
Iako žali što njen sin nije imao očinsku figuru u životu i kaže kako je teško biti samohrana majka, ne žali ni za čim. Erika Buenfil se još uvek bavi glumom, pretežno glumeći u serijama, ali se upustila i u muzičke vode i snimila tri albuma.
Nakon što mu je rekla za trudnoću, Zedilo ju je ostavio pa je sina Nikolasa de Hesusa (16) odgajala sama.

Glumicu Leticiju Kalderon (52) mnogi pamte kao Esmeraldu iz istoimene telenovele. Glumila je u više od 30 serija, a gledaoci su je, nakon "Esmeralde", koja se emitovala 1998. godine, pratili i u sapunicama "U ime ljubavi" i "Slomljeno srce".
Još uvek glumi, ali najviše vremena izdvaja za sinove Lusijana (17) i Karlosa (16), posebno jer Lusijan ima Daunov sindrom.
Njen život u trenutku kad je glumila Esmeraldu bio je mnogo uzburkaniji. Tako su tokom snimanja ispunjavali sve njene prohteve, iako je bila zavisna od kokaina. Leticija je 2013. priznala da joj je najbolja drugarica umrla na rukama od predoziranja, nakon čega je odlučila da se promeni.